Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

"ο Καραγκιόζης Μακεδονομάχος και η ζωγραφική του τρόπου"

Πότε παλικάρι του Κατσαντώνη, πότε του Διάκου, του Κολοκοτρώνη…άλλοτε στρατιώτης στο Αλβανικό μέτωπο και στο έπος του 40…στο Μακεδονικό αγώνα στο πλευρό των μεγάλων καπεταναίων.. σύντροφος του πολυμήχανου Οδυσσέα και του μυθικού Ηρακλή.. 
βοηθός του μέγα Αλέξανδρου για να σκοτώσει το δράκοντα (άλλος συμβολισμός αφού στη περίπτωση αυτή ο Μ.Αλέξανδρος είναι ο δρακοκτόνος στη θέση του Αγ.Γεωργίου )…σύντροφος του Διγενή και αδελφικός φίλος του Ερωτόκριτου..ο Καραγκιόζης είναι πάντα η ζωντανή εικόνα του απλού ανθρώπου του λαού..ο Καραγκιόζης Μακεδονομάχος δεν ήταν ένα ζωντανό πρόσωπο αλλά στο δικό του πρόσωπο εικονίζεται (συμβολικά) ο κάθε ανώνυμος στρατιώτης που πολέμησε στο πλευρό των μεγάλων στρατηγών και καπεταναίων..είναι ο παππούς μου..ο παππούς σου..που αν και δεν τους ξέρει κανείς και δεν τους έγραψε ποτέ η ιστορία.. ήταν πάντοτε εκεί και έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά τους, για τη πατρίδα τους…
Σε κάθε περίπτωση ο καλλιτέχνης δανείζεται (συμβολικά) το πρόσωπο του Καραγκιόζη για να εικονίσει τον απλό Έλληνα..τον απλό στρατιώτη, τον απλό λαό..
Για περισσότερο από έναν αιώνα το Ελληνικό θέατρο σκιών χρησιμοποίησε όλα τα εκφραστικά μέσα του πολιτισμού μας(ζωγραφική,μουσική,λόγο,θέατρο) για να παρουσιάσει τη παράδοση και την ιστορία του ταλαίπωρου αυτού τόπου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου