Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, διοργανώνει την έκθεση
Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα
Διάρκεια Έκθεσης: Δεκέμβριος 2015 - Ιούνιος 2016
Τρίτη - Πέμπτη 10:00 - 14:00, Παρασκευή 10:00 - 18:00, Σάββατο - Κυριακή 10:00-14:00
 Γενική είσοδος: 3 € 
Φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών: 1,50 €
Κάτω των 18: ελεύθερη είσοδος
Κυριακή: ελεύθερη είσοδος

Το περιεχόμενο της έκθεσης και οι συντελεστές της:
Από το Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2016 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13), παρουσιάζεται η έκθεση «Το θέατρο σκιών στην Ελλάδα», σε συνδιοργάνωση του Μουσείου με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.
Η έκθεση από πλευράς του Κέντρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Αρχείο/Βάση Δεδομένων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών (www.centrodeestudiosbnch.com/gr/teatro) το οποίο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ιδρύματος «Κόσμος εν Αρμονία».
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από ένα μεγάλο αρθμό εκθεμάτων, περί τα 1000, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές αλλά και Ιδρύματα, να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Στην έκθεση παρακολουθούμε: 1) Την ιστορική διαδρομή του από την Άπω Ανατολή έως τη σύγχρονη Ελλάδα, 2) Τα χαρακτηριστικά του: α) Τεχνική, δομή του έργου, πρόσωπα, β) Δραματουργία: παραδοσικά έργα (κωμωδίες), ιστορικό δράμα (αρχαίο δράμα, Βυζάντιο, εθνικοί αγώνες), κοινωνικό δράμα, παραμυθόδραμα και 3) Τις επιδράσεις του στην πολιτιστική ζωή της νεότερης Ελλάδας: θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές τέχνες, γελοιογραφία, μικροτεχνία, αγγειοπλαστική, γραμματόσημα, λαχεία, σπιρτόκουτα και άλλα εφήμερα αντικείμενα.
Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωριστή θέση κατέχουν 200 φιγούρες και σκηνικά του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών που αποδίδουν κυρίως σκηνές από δημοφιλείς παραστάσεις. Έργα φιλοτεχνημένα από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες καραγκιοζοπαίχτες, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Μιχόπουλος (1915-1985), ο Σωτήρης Σπαθάρης (1892-1973), ο Ευγένιος Σπαθάρης (1924-2009), ο Αντώνης Μόλλας (1875-1948), ο Δημήτρης Μόλλας (1917-1987), ο Γιώργος Χαρίδημος (1924-1996), ο Αβραάμ Αντωνάκος (1921-1998), ο Σπύρος Καράμπαλης (1924-1992), ο Σπύρος Κούζαρος, ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, ο Θανάσης Δεδούσαρος, ο Γιάννης Χατζής και ο Μιχάλης Χατζάκης.
Φιλοξενούνται επίσης, από τις πινακοθήκες Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Γιάννη Τσαρούχη του Μουσείου Μπενάκη και από τα αρχεία του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, συναφή με το θέμα έργα εκπροσώπων από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως: Γιάννης Σκαρίμπας, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Σικελιώτης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Αλέκος Φασιανός, Μίνως Αργυράκης, Γιάννης Μιγάδης, Μποστ, Ανδρέας Ταξιαρχόπουλος, Μπάμπης Αγγέλου, Άννα Μπενάκη, Γ. Τσούρης, Α. Λεβέντης, Κ. Κουγιουμτζής.
Ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα παιδιά είναι οι μπερντέδες όπου ζωντανεύουν σκηνές από δημοφιλείς παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00-14:00, Παρασκευή 10:00 έως 18:00
Συντελεστές: Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Κέντρου Μόσχου Μορφακίδη, με το συντονισμό της δρ. Παναγιώτας Παπαδοπούλου.
Την έκθεση επιμελήθηκαν οι: Μιχάλης Χατζάκης, Παναγιώτης Μαζαράκης (υπεύθυνοι), Γιώργος Χατζάκης (καλλιτεχνική διεύθυνση), Σοφία Μιχοπούλου. Από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Ιφιγένεια Βογιατζή (συντονισμός), Κωνσταντίνος Τσούρμας (επιμέλεια κατασκευών), Μάρκος Κουτσουλάφτης (φωτισμοί), Νίκος Χατζής και Κώστας Γούσιος (τεχνική υποστήριξη).
Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές: Μιχάλη Χατζάκη, Παναγιώτη Μαζαράκη, Σοφίας Μιχοπούλου, Μιχάλη Ιερωνυμίδη, Δημήτρη Φανάρα, Ελένης Αλεξάκη, Θανάση Σπυρόπουλου, οικογένειας Σπαθάρη, Γιάννη Χατζή, Ίριδας Κρητικού και Αικατερίνης Μυστακίδου και Ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου